Topmenu

Nu får Danmark en ny ledelseskanon

Nu får Danmark en ny ledelseskanon

ledelseskanon, ledelsesbedrifter, Først kom litteraturkanon. Siden kom kulturkanon. Og nu får Danmark en ny ledelseskanon.

Den danske ledelseskanon skal fortælle, hvilke 12 danske ledelsesbedrifter som vise, hvad god ledelse er i praksis, og som viser hvilke styrker inden for ledelse, som har gjort en forskel og som kan bidrage til bedre ledelse i fremtiden.

En ledelseskanon er en perfekt anledning til at debattere, hvad god ledelse er

Finanskrisen understreger på ny betydningen af ledelse, og god ledelse er formentlig vigtigere end nogensinde.

Store velrenommerede virksomheder, millioner af mennesker og hele nationer er netop nu afhængig af godt lederskab. Finanskrisen giver anledning til debat om ledelse. Men når debatten udspringer af kriser, er det ofte en debat om, hvad ledere har gjort galt.

God ledelse er en vigtig debat.  Årsagen til finanskrisen er vigtig, men det er endnu mere vigtigt at forstå, konkret hvad det er som danske ledere har gjort godt, som inspirationen for fremtidens udfordringer.

Hvad er Den danske ledelseskanon?

Ugebrevet Mandag Morgen har sammen med Personalestyrelsen, Dansk Erhverv, DJØF, Mercuri Urval, C3, KVINFO og Finansforbundet taget initiativ til en “Ledelseskanon”.

Det er ambitionen at udpege og kåre de 12 største danske ledelsesbedrifter, som har fundet sted efter 2. Verdenskrig, og bruge disse som afsæt til at finde fællesnvvnere for dansk ledelseskultur.

I debatten om Den danske ledelseskanon er alle inviteret til at deltage.

En ledelseskanon er et effektivt redskab til konkret at sætter fokus på to afgørende spørgsmål i tidens ledelsesdebat: Hvad er “det gode” og hvad er “det danske” ved god ledelse i Danmark?

Hvad er “god ledelse” helt konkret? Og hvilke særlige styrker inden for ledelse skal vi i Danmark dyrke i en tid, hvor vi overalt i verden i stigende grad bruger de samme ledelsesværktøjer, læser de samme ledelsesbøger og har de samme ledelsesidoler?

Formålet med den danske ledelseskanon er ikke at rangordne én bedrift frem for andre, men at skabe et bidrag, der kan fungere som tankevækkende og inspirerende referencepunkt i fremtidens ledelsesdebatter. Udvælgelsen af 12 bedrifter hjælper os til at finde frem til hvad der er god ledelse i praksis.

Hvad er en ledelsesbedrift/ledelsespræstation?
En ledelsesbedrift/ledelsespræstation er en handling, der har ført til banebrydende resultater. Det er med andre ord ikke personen eller organisationen, der er i centrum, men selve lederskabet bag.

Det er ikke et krav, at resultatet af præstationen kan gøres op i kroner og ører. Særlige medarbejderbedrifter, banebrydende innovationsprocesser eller succesfuld implementering af store forandringsprojekter kan også være eksempler på store ledelsespræstationer.

For at komme med i Den danske ledelseskanon skal præstationen have fundet sted i perioden 1945-2005. Denne afgrænsning er naturlig set i forhold til den type problemstillinger, der har udfordret danske virksomheder og organisationer de sidste 60 år.

Men hvor andre kanonværker lægger stor vægt på det historiske tilbageblik, sætter vi som kriterium, at bedrifterne skal kunne give svar på nogle af de udfordringer, som fremtidens ledere går i møde.

Samlet set er der fire retningslinjer for en ledelsesbedrift/ledelsespræstation. Den skal:

  • Have fundet sted i perioden 1945-2005
  • Være mere end én persons værk
  • Have tilknytning til Danmark eller danskere
  • Have gjort en forskel.

Du kan på  ledelseskanon.dk læse mere om Den danske ledelseskanon.

I artiklen Forandringsledelse er en disciplin kan du læse mere om hvilke elementer som en succesfuld forandring ofte indeholder.


Del artikel

No comments yet.

Skriv et svar

Site Metrics and Web Analytics by WebSTAT