Topmenu

Tilskuerne svigtede Det Kongelige Teaters Opera i sidste sæson

Tilskuerne svigtede Det Kongelige Teaters Opera i sidste sæson

Det Kongelige Teater, operahus, finanskrisen, forandring,I P1 Kulturnyt den tirsdag 05-01-10 kl. 18.50 var der et indslag om at tilskuerne har svigtet Det Kongelige Teaters Opera i sidste sæson.

I følge Danmarks Statistik mistede Operaen i sidste session 50.000 tilskuere skriver børsen den 05-12-10.

Det betyder at besøgstallet er tilbage på det niveau, det lå på, inden det nye operahus på Holmen blev åbnet i 2005.

I P1 udsendelsen var der et interview med Erik Jacobsen, der er teaterchef på Det Kongelige Teater, som forklare at årsagen bl.a. er finanskrisen og at de naturligvis er bekymrede over situationen.

Erik Jacobsen mener ikke at interessen for opera er faldende men at det er finanskrisen som er årsagen til faldet i tilskuere, og skitsere forskellige tiltag bl.a. mindre opera udbud og antallet af opera forestillinger for at modvirke faldet i tilskuer.

I efterfølgende interviewet var Jørn Langsted overrasket over at publikumstallet var faldet så dramatisk. Han mener, at ledelsen på Det Kongelige Teater må gøre noget for at få flere ind i det nye operahus – for ellers er det svært at argumentere for hvorfor det skulle bygges.

Uden at skele til Finanskrisen mener Jørn Langsted at tallene ikke burde falde så drastisk fordi da man byggede Operahuset var det fordi der var en stor Operainteresse.

Jørn Langsted påpeger at faldet kan skyldes at publikum måske har fået styret deres nysgerrighed har set hvordan Operahuset fungere, og derfor ikke har en real interesse for at se opera mere!

Jørn Langsted fortsætter: “De bedre publikums forhold, som Operaen tilbyder, burde ikke betyde et så dramatisk fald i publikumstallet.”

“Hvis jeg var teaterchef ville jeg sige at vi bliver da nød til at få bragt det op tallet op igen for eller vil det komme til at se ud som om at vi har fået fremragende sceniske forhold og spilleforhold men at det ikke har betydet en skiid for publikumstallet!”

Du kan høre hele indslaget om Operaen HER (2:19)

Det som jeg reagerer på i denne udsendelse er interviewet med teaterprofessor Jørn Langsted fra Aarhus Universitet som fuldstændig ignorerer finanskrise og mener at Det Kongelige Teaters ledelse burde få tilskuertallet op igen.

Pengene ligger dybt i lommerne hos den private forbruger og den private forbruger spare naturligvis på opera ligesom der bliver sparet på så mange andre private ting som f.eks. taxaer, pizzaer og biografbesøg.

Er finanskrisen gået helt forbi Jørn Langested?

Er det ikke en rationel og ansvarligt skridt som Ledelsen i Det Kongelige Teater udviser når markedet for opera forsvinder?

Kritik kan være god hvis det er konstruktivt. Er kritikken konstruktiv? Gælder de normale økonomiske markedskræfter ikke når man er teaterprofessor?

Hvad mener du?

 


Del artikel

2 Responses to Tilskuerne svigtede Det Kongelige Teaters Opera i sidste sæson

 1. Peter Voss 13. april 2010 at 14:17 #

  Naturligvis spiller krisen ind på ens beslutninger. Tør man næste dag være træt på arbejdspladsen, når der er tale om, at fx 15 personer skal afskediges.

  Et andet punkt er, om det kongelige operahus overhovedet får tilstrækkelige midler for at kunne være så udfordrende, at publikummet bare føler sig nødt til at komme. Når teater/operahuset i Weimar, en by på 65.000 indbyggere i en fattig delstat som får ca 150 mrd. i årligt tilskud, kan man ikke sige at Københavns Opera er overøst med tilskud.

  En anden fremgangsmåde for at fylde et teater er ikke at udtynde antallet af stykker, men øge med populere operaer, som alle kender. I krisetider hjælper det typsik, at sætte komiske operaer, evt. operetter op for at skovle publikum ind i huset.

 2. Bo Folkmann 14. april 2010 at 12:58 #

  Tak for din kommentar og velkommen på min blog

  Du skriver
  “En anden fremgangsmåde for at fylde et teater er ikke at udtynde antallet af stykker, men at øge med populære operaer, som alle kender.”

  .. det er en interessant og rigtig indfaldsvinkel du har.

  Som jeg forstår det, vil Det Kongelige Teaters Operahus både skære i antallet af stykker og øge de populære operaer.

  Ved at skære i antallet af stykker opnår man en ressource besparelse (de 15 personer som skal afskediges).

  Ved at øge de populære operaer øges publikums tilgangen.

  Ledelse på Operahuset gør det rigtige ud fra den økonomi som er til rådighed. Det som er galt er, at bevillinger til driften af selve Operahuset ikke er øget tilstrækkelig i forhold til den gamle Scene (som naturligvis er billigere at drive) og derfor er man nød til at skære i opsætningerne, fordi det ikke har været muligt pga. den økonomiske krise at kompensere indtægterne ved at øge publikumstallet.

  Jørn Langsted citat fra P1:
  “De bedre publikums forhold, som Operaen tilbyder, burde ikke betyde et så dramatisk fald i publikumstallet. Hvis jeg var teaterchef ville jeg sige at vi bliver da nød til at få bragt tallet op igen for eller vil det komme til at se ud som om at vi har fået fremragende sceniske forhold og spilleforhold, men at det ikke har betydet en skiid for publikumstallet!”

  Min pointe er, at det jo netop er det som ledelse af Operahuset gør. Prøver at få publikumstallet op med de sparsomme økonomiske ressourcer der er til rådighed, og at vi har en økonomisk krise som har gjort at private mennesker passer på deres penge.

Skriv et svar

Site Metrics and Web Analytics by WebSTAT